"Csoportházas közösségi lakóhely" kutatás - 3. Lakótalálkozó 2014.08.24 - visszatekintés





A fiktív cohousing projekt harmadik, egész napos alkalmán az első két alkalom összefoglalásával kezdtük. Bemutattuk a rendelkezésünkre álló, fiktív költségkeret meghatározásának módszerét. Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy az épülő cohousingban egy átlagos lakás egyenértékű egy környékbeli, új építésű, átlagos kivitelezési színvonalú családi házzal. A költségkeret és a várható fix költségek becslése alapján meghatároztuk a közös funkciókra, szolgáltatásokra, kertre stb. szánható összeget. Ezt követően a csoport a közös költségkeret megosztásáról szavazott három kategóriára bontva: (1) közösségi terek, (2) fenntarthatóság és megújuló energia elemei, (3) kert és szabadtér.

A három kategória költségkeretének ismeretében és az elmúlt alkalmon megszavazott funkciók alapján összeállítottuk a három kategória tervezési programját, mi-mekkora lesz és mennyibe fog kerülni. Előzetesen összerakott segédleteket használtunk a költség- és négyzetméter szükségletek reális meghatározásához - ez alapján felelősen éreztük, mi mennyibe kerül, s eldönthettük, ilyen áron is szeretnénk-e a megvalósulását. 

A három kategóriában összeállított tervezési programot előre előkészített maketten közösen rendeztük el, figyelembe véve a korábban megszavazott elrendezési sémákat.
A végleges terv kidolgozása az építész csapat további feladata.

Mindenkinek nagyon köszönjük a részvételt!

A találkozóról képeket és a vetített előadás anyagát alább találjátok.

PREZI
a prezit (amiben az előadások és a találkozó menete is látható) az alábbi linken találjátok: 













K. Theisler Katalin

Megjegyzések