KÖZÖSSÉGBEN ÉLNI

Közösségben Élni
-
a kooperatív lakozási formák meghonosításáért Magyarországon

A Közösségben Élni egy olyan civil kezdeményezés, amely céljának tűzte ki budapesti/magyarországi civil kezdeményezésű co-housing-ok és lakásszövetkezetek létrehozását.
A ”Közösségben Élni” kezdeményezés 2012-ben alakult azzal a céllal, hogy átfogóan megismerje, majd Magyarországon népszerűsítse a nyugat-európai országokban elterjedt, alulról kezdeményezett kooperatív lakozási formákat. Ezekben az országokban az alulról kezdeményezett kooperatív lakásépítés az állami és a profit-orientált ingatlanbefektetői lakásfejlesztések mellett fontos harmadik szereplői a lakásépítésnek, lakásfejlesztésnek.

cohousing-ok olyan kooperatív lakozási formák, amelyekben a lakók és a használók közös célok és érdekek mentén, a közösségi összefogás erejével fejlesztik lakozási feltételeiket és lakókörnyezetüket. Alulról - bottom-up - szerveződésüknek köszönhetően függetlenek a politikai változásoktól és a piaci trendektől, valós lakozási igényekre adnak választ, ezáltal hosszú távon kínálnak fenntartható lakozási lehetőségeket. A lakók maguk fogalmazhatják meg igényeiket és együttesen találhatják ki, hogy miként szeretnének élni.

A co-housing-ok ideológiai egyesülések, amelyeknek jogi és gazdasági háttere lehet társasház, tulajdonosi egyesület vagy lakásszövetkezet. A nyugat-európai példák jól mutatják a co-housing-ok szerteágazó lehetőségeit, valamint hogy az állam és a piaci befektetők mellett hogyan tudnak harmadik, innovatív szereplői lenni a lakásépítésnek.

A co-housing-ok összetettségüknek köszönhetően többféle lakozási problémára adnak megoldást. A közös „játékszabályok”, a közösség működési elve biztosítja a lakók közötti gördülékeny kommunikáció fenntartását. A szabályokban lefektetett egyéni és közösségi kötelezettségek és jogok szintén segítik a zökkenőmentes együttélést.
A privát terek legalább olyan fontosak, mint a közösségi helyiségek. Fontos, hogy minden lakónak megmaradjon a privátszférája; de szociális életét is bármikor aktívan élhesse.
A lakóknak együttesen kell dönteniük arról, hogy mit jelent számukra a megfizethető lakozás, illetve hogy miként tudnak aktív tagjaivá válni lakóközösségüknek.

A 2012-ben alakult ”Közösségben Élni” kezdeményezés a co-housing-okat és lakás-szövetkezeteket látja lehetséges eszközként a mai magyarországi lakáshelyzet és az ebből fakadó társadalmi problémák javítására. A “Közösségben Élni” arra keresi a választ, hogy miként lehetne alulról kezdeményezett, közös célok alapján működő, nonprofit kóperatívokat és lakásszövetkezeteket létrehozni a tagok aktív részvételével, az alapítástól a hosszútávú fenntartásig.
Célunk, hogy minél több információt megszerezzünk és megosszunk a co-housing-okról, illetve hogy szakmai segítséggel támogassuk a hazai közösségek létrehozását.

2 megjegyzés:

 1. Haa van ilyen kezdeményezés, én szívesen csatlakoznék.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Auréliusz!
  Szívesen várunk, légyszíves írj nekünk egy üzenetet Facebook-on vagy az email címünkre kozossegben.elni kukac gmail.com , hogy ki vagy, miért érdekel a dolog.
  üdv.
  Bence
  a Közösségben Élni csapatának nevében

  VálaszTörlés