MI A CO-HOUSING?

Mi a co-housing? (1)

A co-housing egy olyan lakhatási forma, ahol a lakók önkéntesen és tudatosan vállalják a közösséget egymással, és a közösségi összefogás erejével alakítják és fejlesztik lakóhelyüket. A közösség által meghatározott mértékben osztanak meg közös tereket és tevékenységeket.

A “co-housing”-ok 6 legfontosabb tulajdonsága (2):

1. A lakók részt vesznek a folyamatokban
2. Az épület / lakóhely közösségi tervezés eredménye
3. Privát és közösségi helyiségek egyaránt megtalálhatóak benne
4. A lakóközösség önmenedzsmenttel működik, munkacsoportokba szerveződik
5. A döntési struktúra nem hierarchikus
6. A lakók / családok önálló jövedelemmel rendelkeznek, nincs vagyonközösség

Fontos tulajdonságok lehetnek még:

- Általában a jól működő közösségek mérete 12-30 lakóegység közötti
- Szomszédsági tervezés (a közösség tekintettel veszi a hely adottságait)
- Jellemzően törekszenek a kisebb ökolábnyomra
- Közösségi események, ahol a közösségi főzés és étkezés jellemző

(1) Forrás: http://www.cohousing.org/what_is_cohousing letöltve: 2015. március 18.
(2) Forrás: The Cohousing Handbook - Building a Place for Community 2-5. oldal http://library.uniteddiversity.coop/Ecovillages_and_Low_Impact_Development/Cohousing/The_Cohousing_Handbook-Building_a_Place_for_Community.pdf letöltve: 2015. március 18.
cohousing-ok olyan kooperatív lakozási formák, amelyekben a lakók és a használók közös célok és érdekek mentén, a közösségi összefogás erejével fejlesztik lakozási feltételeiket és lakókörnyezetüket. Alulról - bottom-up - szerveződésüknek köszönhetően függetlenek a politikai változásoktól és a piaci trendektől, valós lakozási igényekre adnak választ, ezáltal hosszú távon kínálnak fenntartható lakozási lehetőségeket. A lakók maguk fogalmazhatják meg igényeiket és együttesen találhatják ki, hogy miként szeretnének élni.

A co-housing-ok ideológiai egyesülések, amelyeknek jogi és gazdasági háttere lehet társasház, tulajdonosi egyesület vagy lakásszövetkezet. A nyugat-európai példák jól mutatják a co-housing-ok szerteágazó lehetőségeit, valamint hogy az állam és a piaci befektetők mellett hogyan tudnak harmadik, innovatív szereplői lenni a lakásépítésnek.

A co-housing-ok összetettségüknek köszönhetően többféle lakozási problémára adnak megoldást. A közös „játékszabályok”, a közösség működési elve biztosítja a lakók közötti gördülékeny kommunikáció fenntartását. A szabályokban lefektetett egyéni és közösségi kötelezettségek és jogok szintén segítik a zökkenőmentes együttélést.
A privát terek legalább olyan fontosak, mint a közösségi helyiségek. Fontos, hogy minden lakónak megmaradjon a privátszférája; de szociális életét is bármikor aktívan élhesse.

A lakóknak együttesen kell dönteniük arról, hogy mit jelent számukra a megfizethető lakozás, illetve hogy miként tudnak aktív tagjaivá válni lakóközösségüknek.

Megjegyzések